Как протича една инвитро процедура?

в Истанбул

Инвитро в Истанбул

Какво да очакваме?

Медика ще организира вашето пътуване, преглед и комуникация с най-добрите репродуктивни специалисти в Истанбул

Истанбул е прекрасен и космополитен град, който освен вълнуващи приключения, предлага и високо качествена здравна грижа. През последните десет години Турция управлява амбициозна и последователна политика за развитие на медицинския туризъм. Модерни болници, високо квалифицирани кадри и безмилостен контрол в професионалните морал и етика на болничните структури – това са само част от причините днес Република Турция да се отъждествява с огромна сила в областта на здравеопазването. Все повече българи търсят и намират успешно лечение в южната ни съседка – близо е, по-евтино е, а Истанбул е един от най-магичните градове в света.
Пътят от София до Истанбул е едва пет часа и е изключително приятен – през цялото време се движиш по магистрала, която рядко е натоварена. Трафикът в града е наистина тежък в пиковите часове, но пък с помощта на всяка навигационна система, придвижването от точка до точка е наистина лесно. Паркингите и в централната туристическа част, и в кварталите са много и не са скъпи. Общественият транспорт е изключително добре уреден - бърз, редовен и чист. Такситата също са добър избор - евтини са и в изобилие.
Най-приятната страна на ин витро процедурите в Истанбул е, че всъщност пациентите преди всичко са туристи – интервенциите са кратки, не много чести и безболезнени. Времето е ваше и може да го използвате за активна и приятна почивка, далеч от ежедневните грижи и проблеми. Градът може да бъде изключително романтичен или пък вълнуващ – зависи само от собствената ви настройка към престоя. В отделен материал ще ви дадем идеи как да разнообразите времето си в Истанбул и да превърнете пътуването по медицински причини в много приятно изживяване.
Относно процедурата: програмата на една инвитро процедура в Истанбул е структурирана по същия начин, както в България: На първия или втория ден от месечния цикъл жената пуска изследване на 4 хормона: FSH, LH, Прогестерон и Естрадиол. Това може да се случи както в Турция, така и в България. Ако заминете преди идването на менструацията, рискувате единствено да удължите с неопределено време престоя си, в случай на закъснение, което често се случва. Въпреки редовния си цикъл аз избирах винаги да направя изследванията преди да замина, защото не е изключено резултатът да не позволява стартиране на процедура. Стойностите на хормоните се съгласуват с лекар в болницата, който определя ден и час за преглед, в случай, че позволяват стартиране на процеса. В противен случай се изчаква следващия цикъл.
Първият преглед при специалист в болницата в Истанбул е обикновено на трети ден от цикъла. С помощта на вагинален ехограф, лекарят проверява броя и размерите на фоликулите – малки „кутийки“, намиращи се в яйчниците, в които се развиват яйцеклетките на жената. На базата на тази информация лекарите преценяват каква хормонална терапия да изберат. Всяка жена получава индивидуално лечение – вид медикамент /инжекция/ и доза /количество лекарство, което се поставя/. Този процес се нарича стимулация – стимулират се яйчниците, за да произведат повече на брой фоликули, които да растат по-бързо и по-важното - равномерно. Целта е в края на стимулацията да се добият максимален брой зрели яйцеклетки.
Както добре знаем, всеки организъм е строго индивидуален. Всяко тяло реагира по различен начин на стимулацията и отговорът на всяка жена към лечението не може да се предвиди. Именно затова проследяващи прегледи се извършват през 2-3 дни. Яйчниците се наблюдават прецизно и терапията по всяко време може да се промени. Именно в тази част от процеса е една от най-големите сили на турците – правилната стимулация, така че накрая да се добият най-добрите яйцеклетки. Второто и лично за мен още по-съществено предимство там е нивото на ембриологията – бек офиса на ин витрото. Бих нарекла тази лаборатория „Райска градина“, защото именно там се случва „сътворението“ – оплождането на сперматозоида и яйцеклетката – внимателно и прецизно подбрани от ембриолозите. Изключително важна за ембриона е средата, в която се развива в първите си дни, за да оцелее и стигне до трансфер в матката на жената. Изключително важна е и преценката подходящ ли е моментът за трансфер. Болници Мемориал и Ин витро център Бахчеджи разполагат с най-модерните и високо качествени апаратура и специалисти на световно ниво. Затова и успеваемостта на тези лечебни заведения е толкова висока – над средната за света.
Стимулацията продължава от трети ден на цикъла до наближаването на овулация – обикновено ден 14 от началото на кървенето. Към края на този период се вземат и ежедневни кръвни проби, за да не се изпусне момента на овулация и фоликулите да се спукат по естествен път. Също така се включват две инжекции, свързани с овулацията.
Когато настъпи контролираната от лекарите овулация, се пристъпва към пункция. Под обща анестезия се вадят фоликулите и от тях се „излюпват“ яйцеклетките. Процедурата отнема около 15 минути, извършва се на гладно и жадно в точно определен час – 36 часа след последната т.нар „стопираща инжекция“. След изваждането им, зрелите яйцеклетки се оплождат, като в тях се инжектират прецизно подбрани сперматозоиди. Те са дадени от таткото в деня на пункцията след сексуално въздържание между 3 и 5 дни. Методът се нарича ICSI.
Възстановяването е бързо и не е болезнено. Престоят в болницата е няколко часа, като съпругът задължително е настанен до своята съпруга. Преди изписването семейството получава информация колко яйцеклетки са извадени.
Денят на пункцията се приема за ден 0 на ембрионите.
В ден 1 се дава информация колко яйцеклетки са се оплодили, т. е колко ембриона има.
В ден 2 не се дават сведения.
Между ден 3 и 6 се дават сведения за броя и качеството на ембрионите. Лекарите преценяват дали да се направи „свеж трансфер“ – да се върне ембриона/ембрионите в тялото на жената или те да се изследват за генетични аномалии и да се замразят. Замразяването се налага, тъй като изследването „ПИД“ /ПредИмплантационна Диагностика/ отнема около 15 работни дни. В този случай трансферът се прави при следващ цикъл.
Трансферът е кратка и безболезнена процедура, при която ембрионът/-ите се поставят директно в матката. Това се случва с тънка игла и отнема няколко секунди. Манипулацията се извършва на пълен пикочен мехур. След трансфер жената лежи около час. Съпругът отново е настанен в стаята. Изписването става след като жената стане от леглото. В този ден е препоръчителна почивката, а от следващия завръщането към нормалния начин на живот.
Тестът за бременност се прави с кръвна проба след 14 дни, която се повтаря след 48 часа при положителен резултат.
Цялата процедура с лекарства, нощувки в хотел около болницата, храна и джобни излиза около 6-7000 лв. за период от 20-ина дни.
⚠️ Почти всички Общински съвети към общинските структури в България, предоставят финансови помощи за двойки с репродуктивни проблеми. Някои от тях могат да се използват за лечение в чужбина.
⚠️ На всеки български гражданин с непрекъснати осигурителни права се полага болничен за лечение в чужбина. Издава се със задна дата от специализирана лекарска комисия за целия престой на база служебна бележка, издадена от болницата, където е проведено лечението.
💡Ако се чудите защо успеваемостта в Турция е толкова по-висока от тази тук, ето и моето мнение:
1. Нивото на ембриологията е със светлинни години по-добро;
2. Всеки преглед или процедура се правят с изключителна точност и прецизност;
3. Във всеки детайл е помислено за спокойствието на пациента;
4. Отделя се време и внимание за всеки въпрос и консултация;
5. Работи се със специалисти на световно ниво;
6. Различната среда и атмосфера в Истанбул помагат да се откъснеш от стреса и рутината и да се захраниш с положителна енергия и емоция;
7. Гостоприемността на турците е пословична.

🙏Не се колебайте да ни потърсите за повече информация: 🛎0888784278.